De Column
Werken voor SaSol een buitenkans
Woensdagochtend, negen uur. Na een korte wandeling door Kitui, begeleid door mijn buddies Miriam en Assumter, kom ik aan bij SaSol. Het kantoor bevindt zich op twee locaties dicht bij elkaar. Op het hoofdkantoor worden we voorgesteld aan alle dames die daar werken en natuurlijk aan Rosalyn de projectleider van Exchange.
In 1992 is SaSol opgezet in Kitui District. Op dat moment focuste de organisatie zich voornamelijk op de bouw van dammen om zo de watervoorzieningen te verbeteren. Door de jaren heen is de organisatie enorm gegroeid en probeert het op alle mogelijke manier het leven in Kitui district te verbeteren. Het is mooi om te zien hoeveel passie de mensen van SaSol hebben voor hun werk.
Elke dag om tien uur is het tijd voor een kop thee. Niemand doet hier dan ook iets werk gerelateerd. In het begin een beetje onwennig misschien voor ons Nederlanders die het liefst hun kop koffie drinken terwijl we achter onze computer zitten. Toch went het snel en voelt het goed. Even een gezellig praatje maken met buddies van andere studenten of met de CEO van SaSol. Iedereen komt gezellig bijeen om van die kop koffie of thee te genieten.
Na de koffie natuurlijk wel weer aan de slag. Ik heb een gesprek met Ann over SaSol. Het is ongelofelijk om te horen hoeveel verschillende projecten zo'n kleine groep mensen organiseert. 'De projecten van SaSol zijn onder te verdelen in drie groepen', vertelt Ann. 'Land and Water management is er een van. Hieronder vallen natuurlijk de zanddam constructies en de community trainingen. Onder de community trainingen vallen bijvoorbeeld workshops over natural resource management, project management en participatory hygiene and sanitation transformation.
Het project waar ik als student voor aan het werk ben is het Vocational Education Program. In deze categorie vallen ook de deelgebieden ICT en Apprenticeship training (on-job training). Een mooi initiatief om mensen te helpen aan een baan. Het idee is om mensen bij bijvoorbeeld een kapper te laten werken om zo het vakmanschap te leren en dus na een training echt aan het werk te kunnen gaan.
Het nieuwste project van SaSol is het Enterprise development programme. Dit project richt zich voornamelijk op mensen in de landbouw sector. SaSol stelt een aantal doelen die ze gebruikt om deze groep mensen te motiveren en te helpen bij het generen van een inkomen.
Ik kan dus niet anders zeggen dat ik zwaar onder de indruk ben van de mensen van SaSol, en ik vind het dan ook een eer om voor en met deze mensen te mogen werken.
Het sjaanie ziet er goed uit hoor keep up THE good work komt dit nou ook op 1 of andere website te staan ofzo of niet? Xxx jos
Hey Broertje,
Ja ze komen allemaal op de website van Edukans te staan.
xxx